Foreningens historie

Some guys drinking and talking. Older photo.
1868 • Oprindelse

Kammermusikforeningen af 1868 - i daglig tale ”Natmanden” - er musikernes egen kammermusikforening, hvor vi sammen med ægte kammermusikliebhavere og uden anmeldere mødes om musikken og spiller komponisternes store værker for hinanden.

Foreningen, som er Københavns ældste, blev grundlagt blandt Det Kongelige Kapels musikere på initiativ af den bøhmiske cellist Franz Neruda. Det første møde fandt sted den 5. december 1868 i en af musikernes boliger på Gammelholm efter teatertid. Det sene tidspunkt blev i mange år fastholdt i lighed med betegnelsen ”møder”, som stadig udgør den formelle omtale af koncerterne i foreningen.

Når musikerne med instrumenterne over skulderen eller armen ud på de små timer begav sig hjemad, blev de ofte forvekslet med datidens natmænd, som tømte byens latriner, og foreningen fik således sit kælenavn ”Natmanden”.

Some guys drinking and talking. Older photo.
1936 • De første 50 år

Allerede fra foreningens andet møde var tilmeldingen så stor, at det blev nødvendigt at flytte arrangementerne til et rigtigt koncertsted. Fra starten førte man en protokol over de værker, der blev spillet og af hvilke musikere ved hvert enkelt nummererede møde, som ved 50 års jubilæet i 1918 var nået 1232.

Foreningens første formand var kongelig kapelmester, professor Holger Simon Paulli. Talrige af tidens kendte musikere - både kvinder og mænd - berigede foreningen med deres spil før 1. verdenskrig, heriblandt Wilma Hallé, Carl Nielsen, Mozart Petersen, Agnes Adler, Fini Henriques, Edward Grieg og Julius Röntgen.

Møderne afsluttedes som i dag med et festligt nachspiel, hvor aftenens musikere sammen med bestyrelsen indtager natmad med øl og snaps, og hvor samtalen på oftest munter vis centreres om aftenens program og musikkens udvikling og vilkår i almindelighed.

Some guys drinking and talking. Older photo.
1986 • Udviklingen frem til 100 årets jubilæet

Tiden før og efter 2. verdenskrig bød på mange store musikoplevelser i foreningens regi: For eksempel blev foreningens medlemmer i perioden beriget af pianister af allerhøjeste karat som: Agnes Adler, Fritz Busch, Johanne Stockmarr, Arthur Schnabel, Victor Schiøler, Georg Vásárhelyi og Elisabeth Westenholz. De nævnte 3 kvindelige pianister blev alle siden æresmedlemmer af Natmanden.

Fra 1940 og de følgende 56 år havde Natmanden til huse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i dets daværende domicil på H.C. Andersens Boulevard. Det var i de år fortsat tilladt både musikere og publikum at ryge under musikopførelserne, og det skabte en hel særlig atmosfære når tobakstågerne kom snigende op på scenen i en langsom sats af en sen Beethovenkvartet. Siden foreningens start dannede denne skik forklaringen på, at kvinder ikke kunne optages som medlemmer, da man dengang fandt det upassende at udsætte damer for tobaksrøg.

Some guys drinking and talking. Older photo.
1965-1992 • De store år

Violinisten, professor Erling Bloch var foreningens formand fra 1965 til 1992. Sammen med Holger Lund Kristiansen, Holger Gilbert Jespersen og Torben Anthon Svendsen dannede han Den Danske Kvartet, som allerede før krigen turnerede i Europa og gennem dens pladeudgivelser manifesterede Danmarks plads i det internationale kammermusikmiljø.

Cellisten, professor Asger Lund Christiansen blev i 1992 foreningens næste markante formand.

Under de to driftige formænd sattes en ny ambitiøs standard, og foreningen oplevede stjernestunder med nogle af dansk musiklivs betydeligste ensembler som - ud over den nævnte Den Danske Kvartet - talte Københavns Strygekvartet -ledet af Asger Lund Christiansen og foreningens legendariske æresmedlem, violinisten Tutter Givskov, de to næste generationer af Den Danske Kvartet, Kontra-kvartetten, Zapolski Kvartetten, Den Danske Blæserkvintet samt Den Danske Blæseroktet.

I de økonomisk trange tider i 60’erne og 70’erne kunne foreningen ved kulturministerens mellemkomst vederlagsfrit benytte konservatoriets sal, hvilket fik stor betydning for foreningens overlevelse i perioden.

Some guys drinking and talking. Older photo.
1986 • Tiden efter 150 års jubilæet

Natmandens fødselsdag markeres hvert år ved et festmøde, som i de senere år har været gennemført i konservatoriets festsal – den tidligere Radiohusets Koncertsal – første tirsdag i december, hvortil medlemmerne frit kan medtage en ledsager eller to.

Fødselsdagsmødet i 2018 var særligt festligt, hvor den verdensberømte violinist Pinchas Zukermann med sin trio var med til at markere Natmandens 150-års jubilæum.

Siden 2006 har violinisten, professor Tim Frederiksen været formand for Natmanden. I hans formandsperiode har foreningen atter taget væsentlige skridt til en højnelse af mødernes kunstneriske kvalitet og en tilpasning til nutidens publikumsvaner og -krav.

Fra 2022 optager Natmanden også kvindelige medlemmer og møderne starter nu allerede kl. 20.

Foreningen har atter til huse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor de fleste møder afholdes i konservatoriets særdeles velegnede Studiesal, som oprindelig er tænkt til opførelse og radiotransmission af musikværker.

Tidens bedste ensembler som f.eks. Den Danske Strygekvartet, Trio con Brio, Arrild Kvartetten, Eskjær-trioen, Carion Blæserkvintet og Nightingale Strygekvartet alternerer jævnligt med vore højtskattede fremragende solister og de helt unge mest lovende klassiske musikere og ensembler som Novo Strygekvartet, Absalon Strygekvartet og Akela Strygekvartet, der alle har haft deres ilddåb i foreningen. Sammen har denne enestående talentmasse de seneste mange år beriget vore medlemmer med den ene uforglemmelige sæson efter den anden.

Der kan læses mere om foreningens historie i Natmandens 150-års jubilæumsbog, som udleveres til alle interesserede ny medlemmer, så længe oplag haves.

Ansøg om medlemskab

Vi kan ikke vente med at byde dig velkommen til vores forening, fælleskab og hjertebarn. Hvis du skulle være i tvivl, så er dette nogle af de fordele du får som medlem. For sæsonen 2024-2025 er kontingentet 1900 kr. for 24 møder.

Fri adgang til alle vores koncerter
Et tæt fællesskab fyldt med historie
Adgang til senest udgivne programmer
Har du spørgsmål? Send os en mail
Tak for din ansøgning om medlemskab. Vi vender tilbage snarligst.
Oops! Something went wrong while submitting the form.